A magnézium jó a cukorbetegeknek?

A magnézium jó a cukorbetegeknek?

A magnéziumnak a szervezetben az egészséges vércukorszint fenntartásában betöltött szerepét alaposan tanulmányozták és bizonyították. Ebben a 2017-es tanulmányban egy kutatócsoport a magnéziumpótlást vizsgálta, miközben figyelemmel kísérte a glükóz- és inzulinérzékenység paramétereit a tesztalanyoknál.

A magnézium szerepe a glükóz anyagcserében

Tizenkét cukorbeteg és hat magas kockázatú személy vett részt a tanulmányban. A magnéziumpótlás csökkentette az éhomi plazma glükózszintjét cukorbetegeknél és magas kockázatú betegeknél. A magnézium is hatékonyan csökkentette az inzulinrezisztencia szintjét.

A tanulmány végén arra a következtetésre jutottak, hogy "a magnéziumpótlásnak jótékony szerepe van és javítja a cukorbetegek glükózparamétereit, valamint javítja az inzulinérzékenységi paramétereket azoknál, akiknél magas a cukorbetegség kockázata".

Ez az egyik a sok tanulmány közül, amelyek kimutatták a magnézium jótékony hatását az egészséges vércukorszint fenntartásában. Még az American Diabetes Association is közzétett egy tanulmányt 63, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyról. Ez a kutatás kimutatta, hogy a magnézium-kiegészítőt szedők alacsonyabb inzulinrezisztenciával és jobb éhgyomri glükózszinttel rendelkeztek, mint a kontroll alanyok. Arra a következtetésre jutottak, hogy "a MgCl2-oldattal történő orális pótlás visszaállítja a szérum magnéziumszintjét, javítja az inzulinérzékenységet és az anyagcsere-szabályozást a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, akiknek magnéziumszintje csökkent a szérumban".

Melyik a legjobb magnézium?

Amikor megvizsgálja a különböző magnézium-kiegészítőket és a cukorbetegséget, értékelje az összes rendelkezésre álló formát. A magnézium típusai a következők:

  • Magnézium-oxid
  • Magnézium-glicinát
  • Magnézium-klorid

Nem minden magnézium-kiegészítő egyforma. Egyesek jobban működnek a különböző betegségekben, mint mások, a felszívódási sebesség miatt. Valójában több típus is oldatként működik a legjobban (például a ReMag), mely gyorsabb felszívódást tesz lehetővé a szervezetben. A NIH (National Institutes of Health) jelentése szerint a magnézium-kloridnak magas a felszívódási sebessége, különösen a magnézium-szulfáthoz vagy magnézium-oxidhoz képest.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen igazoljuk a magnézium-klorid jótékony hatását az inzulintermeléssel kapcsolatban. Ennek ellenére azt tapasztaltuk, hogy sok ember szabályozza a vércukorszintjét azáltal, hogy egészségesen táplálkozik, elegendő testmozgást végez és jó minőségű magnézium-kiegészítőket szed. A kulcs az, hogy olyan folyékony formát találjunk, amely gyorsan felszívódik és nem okoz további emésztési problémákat.

Étrendi ajánlások

Ha cukorbetegség miatt magnéziumhiányban szenved, azt tapasztalhatja, hogy magnéziumszintjének diétával és étrend-kiegészítéssel történő növelése segít abban, hogy a legjobban érezze magát. A NIH azt javasolja, hogy a legtöbb felnőtt napi 350 - 400 mg magnéziumot kapjon.

Ezt étrendjével érheti el magnéziumban gazdag élelmiszerek hozzáadásával, mint például:

  • Hüvelyesek
  • Diófélék
  • Magvak
  • Zöld leveles zöldségek
  • Mogyoróvaj
  • Dúsított reggeli gabonapehely
  • Teljes kiőrlésű termékek
  • Hajdina
  • Zabpehely
  • Avokádó
  • Brokkoli
  • Joghurt
  • Kakaó és csokoládé

Egyes vezetékes és palackozott vízforrások is tartalmaznak magnéziumot, de ez a helytől és a szűrési folyamattól függően változik. Bár hasznos a magnéziumhiányra utaló tünetek keresése a kockázat meghatározásához, az egyetlen igazi módja annak, hogy megtudja, hogy hiányzik-e Önnek ez a tápanyag, egy vérvizsgálat. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az izomgörcsök, a fáradtság, a hányinger és az étvágytalanság.

Ha úgy gondolja, hogy magnéziumhiányban szenved, és gondjai vannak az ajánlott mennyiség bejuttatásával az étrenden keresztül, a kiegészítő lehet a legjobb megoldás.

Mellékhatások és kockázatok

Arra a kérdésre, hogy a magnézium jót tesz-e a glükóz anyagcserének, nem lehet egyszerű igennel vagy nemmel válaszolni. Ön akár cukorbeteg, akár nem, fontos, hogy csak annyi magnéziumot kapjon, amennyire szüksége van. Ellenkező esetben számos mellékhatással és különféle kockázatokkal szembesülhet. Néhány embernél a magnézium szedése hashajtó hatáshoz vezethet. Ez a reakció minimálisra csökken, ha nagy felszívódási sebességű, folyékony magnéziumot szedünk.

Azok számára, akik nem tolerálják az orális kiegészítők szedését, gyakran jobb, ha helyi krémet választanak helyette. Ha bármilyen új krémet kezd használni, először egy kis bőrfelületen próbálja ki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem fog bőrirritációtól szenvedni.

Ha túl sok magnéziumot szed, ez toxicitási problémákhoz vezethet. A magnézium-toxicitás tünetei a következők:

  • Hányás
  • Hányinger
  • Nehéz légzés
  • Szabálytalan szívverés
  • Szívmegállás

Ha vesebetegségben szenved, nagyobb a magnéziummérgezés kockázata, mivel a vesék nem képesek eltávolítani a felesleges magnéziumot a szervezetből. Ha nem biztos abban, hogy érdemes-e magnézium-kiegészítőt szednie, beszéljen orvosával, mielőtt új kezelést kezdene.

Orvosa jobban megérti azokat az állapotokat, amelyekkel Ön küzd és az Ön által jelenleg szedett gyógyszereket, így tanácsai felbecsülhetetlen értékűek lehetnek nemcsak arra a kérdésre válaszolva, hogy a magnézium jó-e a cukorbetegek számára, vagy sem, hanem arra is, hogy a magnézium éppen Önnek való-e.

Dr. Carolyn Dean

Figyelmeztetés!
Ezek a weboldalak csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik az orvosi tanácsadást.
Kategóriák

Gyors navigáció
A felelősség elhárítása!
Nem kezelünk, nem diagnosztizálunk, nem gyógyítunk és nem is próbáljuk megelőzni a betegségeket és a vásárlók semmilyen tanácsa és állítása, akik értékelést hagytak a számunkra, semmi esetben sem jelez egészségügyi eredményt a termékeink használatának köszönhetően. Az eredmények eltérőek lesznek. Az ezen az oldalon található egyetlen kijelentés sem helyettesíti az orvosi tanácsadást, megelőzést és kezelést.

Picomineral.hu

ReMineralizálódjon! Nagy mértékben felszívódó ásványi anyagok Carolyn Dean doktornőtől - RnA ReSet

Hírek